Olvasni jó!

Olvasni jó!

3. pont: Olvass el egy könyvet, amiből film is készült.

2015. szeptember 12. - Szivárvány Lány

antoine-de-saint-exupery-a-kis-herceg-kep.jpgAntoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvét  semmiképpen sem akartam kihagyni a listámról. Imádom, már jópárszor elolvastam és biztosan el is fogom még. Utoljára már évekkel ezelőtt került a kezembe, ideje volt újraolvasni.

A rókás idézetet szinte mindenki ismeri és idézgeti, de úgy gondolom, sokkal kevesebben vannak, akik valóban olvasták a könyvet.

Véleményem szerint nem gyerekkönyv, de a felnőttek meg esetleg azért nem olvassák el, mert „mese”. Nem mese, hanem elgondolkodtató történet a világunkról.

Amikor elolvasom, mindig újra szembesülök azzal, hogy valóban így működünk. Felnövünk és csupán a látszat érdekel bennünket, nem marad időnk arra, hogy mélyebben megismerjünk embereket, dolgokat. Folyton rohanunk, nem érünk rá beszélgetni a barátainkkal, rosszabb esetben a családunkkal, gyerekeinkkel sem.

Gondoljunk bele, ha a gyerekünk elmeséli, hogy van egy új barátja, mi jut eszünkbe „fölnőtt” szülőként? Hol lakik, kik a szülei, hol dolgoznak, mennyit keresnek, milyen a házuk….. Pont, ahogy a könyvben is szerepel. Aztán gondoljunk bele abba (ha még emlékszünk), hogy mi volt az, ami érdekelt a gyerekkori barátunkban, barátainkban? Legkevésbé az, hogy hol dolgoznak a szülei, de még az sem, hogy az iskolában jó vagy rossz tanuló-e. Ha valóban kedvelünk valakit, akkor azt a belső tulajdonságaiért kedveljük. A többi csak látszatbarátság.

S az is ugye mennyire találó mai világunkra, hogy nincs időnk semmire?! A barátainkkal az interneten tartjuk a kapcsolatot, nincs idő leülni egy jó beszélgetésre, mert folyton rohanunk. Sajnos, itt már a gyerekek is „fertőzöttek”. Sok a tanulnivaló, sok a különóra, egyébként meg sokkal kényelmesebb a gép előtt ülni és azt hinni, hogy ez a való élet.

Magunkba kellene néznünk és a „fontos ember” mögött megkeresni a valaha volt gyereket és néha az ő szemével nézni a világot. A gyerekeinket pedig meg kellene tanítani gyereknek lenni, hagyni kellene nekik időt, hogy gyerekek legyenek.

Tisztában vagyok vele, hogy a mai világban fontos, hogy valaki jól képzett legyen, de a boldogsághoz az emberi kapcsolatok is fontosak, azokra pedig csak úgy tudunk szert tenni, ha időt szánunk rá.

Rövidke kis történet, (számomra) sírós véggel. Érdemes időt szánni arra, hogy elolvassuk és megtaláljuk benne a mélyebb értelmet, s végiggondoljuk hogy valóban mennyi igazság rejlik benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://olvassmindennap.blog.hu/api/trackback/id/tr447783246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Ann 2015.09.26. 08:55:56

Szia! Jelöltelek egy díjra, remélem elfogadod. Azért tettem ezt, mert különlegesnek tartom a blogodat. Jó ötlet a kihívás, és hogy olyan könyveket is elolvasol, amelyeknek a témája mondjuk távol áll tőled.

És becsüllek, hogy elolvastad/újraolvastad A kis herceget. Én megmondom őszintén gyerekkoromban meggyűlöltem, de nem kizárt, hogy előveszem egyszer. Hátha megbékélünk.

Szivárvány Lány 2015.10.08. 07:57:04

Szia! Köszönöm a soraidat. Valóban érdekes ez a kihívás, sok érdekes könyvre bukkantam a keresgélés közben, amit másként valószínűleg nem találtam volna meg. A kihívás decemberben véget ér, de ezt a keresgélést szeretném megőrizni, biztosan nagyon sok olyan könyv van még, amit nem ismerek, de érdemes elolvasni. És persze, olyanok is vannak, amiket már olvastam, de időről-időre érdemes újraolvasni.

A kisherceg, ahogyan írtam is, szerintem nem igazán gyerekkönyv, felnőttként sokkal több mondanivalót találhatunk benne. Próbáld meg egy szabad órádban egy nyugis kuckóba kuporodva újra elolvasni, hátha már másként látod, mint gyerekkorodban. :)
süti beállítások módosítása